Pufance

Fotografie
Popis
Základným jednom popri kašiach boli v ľudovej strave v minulosti rozšírené rôzne obilninové placky. Nekysnuté cesto na placky bolo pôvodne jednoduché, múka sa posolila a zmiešala s vodou. Pri nedostatku múky sa do cesta na placky pridávali varené alebo surové zemiaky a na Hrušove sa takéto zemiakové placky volajú pufance. Je to pokrm veľmi príbuzný lokšiam. Popri lepníkoch ide o tradičný hrušovský pokrm, obľúbený najmä na festivale Hontianska paráda.

Pufance sa teda pripravujú z uvarených pretlačených zemiakov, soli a múky. Po vymiesení sa urobí šúľok, ktorý sa nakrája na menšie časti, vyvaľká sa a upečie na sporáku. Uvarené zemiaky v šupke sa po bielení prelisujú a zmiešajú s múkou a soľou. Z ušúľaného cesta sa odkrajujú kúsky, ktoré sa roztlačia alebo rozvaľkajú na okrúhly tvar. Pečú sa na platni sporáka, pričom sa husacím krídlom zmetá pravidelne múka, aby sa nepripaľovala. Podávajú sa potreté cesnakom a roztopenou husacou masťou. Pufance majú aj sladkú podobu - napríklad plnené makom, alebo lekvárom. Takéto jednoduché, nekysnuté, nasucho pečené placky sa považujú za najstaršiu formu chleba.

Literatúra
SÁSOVÁ, A., LOŠOVÁ, A. (2015). Z hrušovského stola.Gazdiná na dvore a pri peci. Edícia: Tradičná ľudová kultúra obce Hrušov. Hrušov: obec Hrušov
STOLIČNÁ-MIKOLAJOVÁ, R., NOVÁKOVÁ, K. (2012). Kulinárna kultúra regiónov Slovenska. Bratislava: VEDA, Ústav etnológie SAV

Rozhovory s rodinnými príslušníčkami
Body záujmu
GPS
12
48.15416666666667
19.091666666666665
1
0
0
48.1541666667
19.0916666667